Älä pelkää

Älä pelkää

George Lucas tiivisti Tähtien sota -elokuvissaan aika olennaisesti jotenkin näin: Pelko on tie pimeälle puolelle. Pelko luo vihaa, joka johtaa kärsimykseen.

Tänä päivänä, jolloin ihmiskunnan asiat, myös meidän suomalaisten, ovat kaikkien aikojen parhaimmalla tasolla, pelko ja siitä kumpuava viha näyttäytyy erityisen voimakkaana. Suhteellisuudentaju, oman käyttäytymisen kontrolli, tosiasioiden selvittäminen ennen päätöksentekoa sekä ennen kaikkea maalaisjärki ja toisten kunnioittaminen loistavat poissaolollaan.

Isoa joukkoa, joka siis ei näe malkaa omassa silmässään, toisten käyttäytyminen tällä tavoin huolestuttaa. Tämän näemme hyvin politiikan populisteissamme. Omia eväitä ei ole, valtaan pyritään pelolla ja siitä kumpuavalla vihalla. Mutta kuka oikeasti haluaa pelokkaan päättäjän?

Muutos on helpointa aloittaa ottamalla vastuuta omasta käyttäytymisestä. Jos itse lopettaa vieraiden tai vaikealta tuntuvien asioiden pelkäämisen ja antaa toisille ihmisille tilaa touhuta, mitä haluavat (rajana toki toisten vahingoittaminen), muuttuu oma elämä paljon auvoisemmaksi -ja myös turvallisemmaksi. Jos et vaikkapa olisikaan hankala läheisillesi tai työtovereillesi, et kävelisikään ladulla, et hiihtäjänä löisi ketään tiellesi tulevaa, et rangaistaksesi heittäisi roskia paikallesi pysäköidyn auton päälle, et herjaisi tai väittäisi perättömiä tai vahvistamattomia somessa, etkä vittuilisi kaupan kassalle, elämäsi voisi muuttua. Paremmaksi. Ja vaikka paska tarttuu parhaiten, myös hyvä käytös tarttuu.

Muista, ettei Sinua voi loukata ihminen, jota et arvosta. Eikä toisia tahallaan loukkaavaa ihmistä tarvitsekaan arvostaa.

Kokeile jo tänään. Älä pelkää mitään. Tee jotain kivaa toisille, äläkä jatka paskan levittämistä. Ei meillä siitä koskaan tule puutetta kuitenkaan.