Omasta ikkunasta ei näy koko maailma

Omasta ikkunasta ei näy koko maailma

Kun seuraa politiikkaa, uskontoja tai yleensä ihmisten käyttäytymistä, on nyt havaittavissa yksi yhteinen piirre. Se on lukkiutuminen omiin käsityksiin maailmasta ja erilaisuuden pitäminen vihollisena.
Ihmisen on entistä vaikeampi muistaa, että homo sapiens pääsi asemaansa siksi, että kykeni rakentavaan yhteistyöhön. Muut ihmislajit saattoivat olla voimakkaampia ja niillä saattoi olla isommat aivot, mutta kyky keksiä tarinoita ja saada ihmisiä niiden alle yhteistyöhön ratkaisi pelin -ainakin Hararin uskottavan tuntuisen kirjan ”ihmisen lyhyt historia” mukaan.
Olemmeko nyt ”menettämässä pelin” tai ainakin heikentämässä menestystämme siksi, että pidämme omaa poliittista näkemystämme tai jumalkäsitystämme ainoana oikeana. Emme enää saa voimaa ja tukea omista aatteistamme tai uskostamme, laajoista verkostoistamme ja yhteistyöstä täysin erilaisten aatteiden yhteensovittamisessa, vaan ainoastaan omista ennakkoluuloistamme, peloistamme tai vihastamme toisia kohtaan. Nyt pitää ahdistua, pöyristyä tai olla pahoillaan ja lakkaamatta saada anteeksipyyntöjä. Suosituin puolueemme on populistinen protestipuolue, jonka suosio perustuu kiukutteluun.
Väitän, että sellainen aate tai jumalkäsitys, jonka valta perustuu viholliskuvaan ja muurien rakentamiseen ihmisten tai valtioiden välille, on heikko. Edelleen väitän, että sellainen aate tai käsitys -tarina- on ehkä luotu muuhun kuin yleishyödylliseen tai jumalalliseen tarkoitukseen, ehkä jopa jonkun pienen ryhmän tai henkilön etujen ajamiseen muiden kustannuksella.
Esimerkiksi poliittisessa oikeistossa saatetaan ajatella, että jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet ja jos joku ei pärjää, kyseessä on pelkästään oma vika. Jokainen, joka kohtaa laajasti ihmisiä erilaisissa tilanteissa, tietää, että näin ei ole. Samoin poliittisessa vasemmistossa saatetaan ajatella, että aatetta laajasti sovellettaessa on kansanvihollisten joukko otettava kontrolliin -vaikka säätämällä laki, jolla maasta pakoon yrittävä joutuu luovuttamaan omaisuutensa valtiolle. Nämä molemmat esimerkit ovat Suomesta. Molemmat laita-ajattelijat ovat valmiita tuosta vaan pitämään oikeutettuna toisten oikeuksien loukkaamista.
Jos etsimme vihollisia, pelättävää tai ahdistusta, löydämme niitä helposti. Jos maailmaa katsoo vain omasta ikkunasta, siitä seuraa pelkoja sitä kohtaan, mitä ikkunasta ei näe. Ja kuten mainiossa Tähtien Sota -elokuvasaagassa todetaan; pelko synnyttää vihaa, joka johtaa kärsimykseen.
Eniten voit vaikuttaa itseesi. Pidä ideologiasi tai uskontosi tukenasi ja katso ulos myös muiden ikkunasta. Älä pelkää mitään.
Vain kyky yhteisiin tarinoihin pitää homo sapiensin edelleen menestyvänä ja onnellisena niissäkin tilanteissa, joiden kohtaamista emme voi väistää.