Tee oikein silloinkin, kun kukaan ei katso

Tee oikein silloinkin, kun kukaan ei katso

Alamme lainsäädännön keskiössä on Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ® Sen 6§ määrittää, että tehtävät on suoritettava oikein. Mitä se sitten tarkoittaa, ei avaudukaan kovin helpolla. Edellisten säädösten perusteluista löytyy, että tehtävä on suoritettu oikein, kun se nauttisi arvostusta tullessaan yleiseen tarkasteluun. Tämä tarkoittaa toivottavasti vertaisarviointia. Arvostus ei kuitenkaan ole mielestäni ainoa mittari.

Merkittävä osa oikein toiminnassa on tavoitteisiin pääseminen. Usein alamme hankinnoissa, erityisesti julkisissa, ei kiinnitetä huomiota tavoitteisiin, vaan halpaan ostohintaan ja haittojen minimointiin. Ne ovat toki helposti yhdessä toteutettavissa; kun halvalla hankkii, ei oikein saa mitään toimimaan, eikä toiminnasta ole sitten haittaakaan. Kun tulosta ei sitten synny -koska sitä ei ole hankittukaan- tulevat reklamaatiossa käytettäväksi laatujärjestelmät, jotka kertovat kuinka asiakasta laiminlyödään sovitulla tavalla. Oikein toimiminen on silloin kaikilta hukassa, monenlaisten sertifikaattien ollessa hyllyssä kauniisti.

Kun suunnittelet hankkivasti turvallisuusteknologiaa tai -palvelua, mieti hetki mihin sitä hankit. Kun hankit sitä toisten rahoilla, vastuusi on suurempi, kuin käyttäessäsi omaa rahaasi. Minä luen tarjouspyyntöäsi miettien, mikä olisi oikein ja miten sen voisi saavuttaa.